Prvo leto izvajanja metode AEQ

Pred letom dni sem se prvič poglobljeno srečal z metodo Aeq. Udeležil sem se seminarja za učitelja Aeq metode 1. stopnje pri ustanovitelju metode Alešu Ernstu v Brežicah.

Aleš je temeljito stresel temelje mojega pristopa za gibanje in šport. Predstavil nam je pomembnost urejanja gibanja in mehanizme prevzemanje nadzora nad njim.

Z zavestnim urejanjem gibanja lahko v prvi vrsti dostopamo do vzrokov kroničnih bolečin. Dobimo priložnost, da se zavemo, zakaj prihaja do nepotrebno povečanih napetosti mišic telesa, ki povzročajo neučinkovito gibanje.

Najbolj novo je bilo spoznanje, da smo »mi« telo. Ne naš um ali naš ego, temveč telo, ki deluje v realnosti. Tukaj in zdaj. Telo je del stvarnega sveta in nanj deluje gravitacija vedno enako.

Kakšni so učinki po enem letu dokaj rednega izvajanja vaj?

  • Samozavedanje

Izboljšano zaznavanje povezanosti čustev in misli z napetostjo telesa. Kako posamezni dražljaji povzročajo telesni odziv in zaznavanje občutkov ob tem. Ali bolj pravilno: začetek tega procesa.

  • Občutno zmanjšanje bolečin

Kar nekaj let sem čutil stalne bolečine v ledvenem delu, desni rami in vratu. Ne bom rekel, da jih ni več, sem pa precej spremenil urejenost gibanja, zato je stanje bistveno boljše in občasno bolečin ni več.

  • Odnosi

Zelo sem povečal zaznavanje lastnih odzivov ob interakciji z drugimi. Bolje čutim tvorjenje in nivo lastne energije ter nadzor nad njo v situacijah, ko postanejo odnosi intenzivnejši. Ne toliko kontrola čustev, temveč bolj situaciji primerno izražanje občutij.

  • Kvaliteta gibanja

Čisto konkretno: z zavestno pripravo treningov in primerno količino truda, sem lani poleti opravil MovNat Level 3 Certification. Ta naziv je rezerviran le za posameznike, ki odlično nadzirajo gibanje telesa in so sposobni prilagoditi tehniko gibanja različnim okoliščinam. Poleg telesnih spretnosti je tukaj velik poudarek tudi mentalni moči.

  • Vertikalna in horizontalna povezanost

Poleg nadzora nad celotnim gibanjem telesa, znam bolje ubesediti lastne misli, čustva in občutke. S tem dobivam priložnost, da zaznam razliko med mojimi željami in realnimi potrebami, med voljo in mišljenjem, med domišljijo in realnostjo. Moja dejanja so tako bolj v skladu z mojimi zmogljivostmi, znanjem in inteligenco.

Aeq metoda je učinkovito in oprijemljivo orodje za zaznavanje stanja v telesu. Z urejanjem najprej enostavnih gibov na mehak in lahkoten način dostopamo do priložnosti, da prenapete mišice začutimo in nato sprostimo. V telesu poiščemo prijetne občutke sproščanja in ekspanzije, ki so pogoj za učinkovito gibanje in motivacija za nadaljevanje procesa.

Te zanima več o metodi Aeq? Piši mi na gregor@zagibmijemar.si za več informacij.

Začel sem izvajati skupinske in individualne delavnice učenja vaj 1. stopnje v Celju.

Dodaj odgovor